Egyensúlyban

2016.05.24 12:03
Amikor jógagyakorlás közben egyensúlyozni kell, automatikusan felosztjuk a testet jobb és bal oldalra, vagy fejre és lábra, lentre és fentre. Pedig a jóga azt jelenti: egység, egységet teremteni. Ez az egyensúlyozás kulcsa. Úgy tekinteni a testre, lélekre és elmére, mint egyetlen gyönyörű egységre. Ellenállni a kísértésnek, hogy megbontsuk ezt az egységet.
Az egyensúlyozó pózok megtartásához gyakran keresünk szemmel egy mozdulatlan pontot, szemmagasságban a falon vagy akár a talajon, hogy belekapaszkodjunk a tekintettel és ezzel segítsük az egyensúly megtartását, a koncentrációt. Ha minden figyelmeddel benne vagy egy adott pillanatban, a póz is stabilabb lesz. Ez az élet minden területére igaz: ha nem összpontosítasz arra, amit éppen csinálsz, nem fogod tudni a legjobbat kihozni belőle.Ezek a pózok megtanítanak arra, hogy fókuszáljunk, hogyan tartsuk egyvalamin a figyelmünket. Gondolj csak bele, hányszor gondolsz. pl. fejállás közben arra, hogy hová tetted a telefonod, befizetted-e a csekkeket vagy visszahívtad-e anyukádat?Ezzel a végtelenül egyszerű eszközzel a jógagyakorlás valóban "kikapcsolódás" lesz.
Az egyensúlypózok segítenek felismerni, hogy minden válasz benned van.Ezek a pózok gyakran a leglehezebbek, de arra szolgálnak, hogy emlékeztessenek, hogy az életben sem megy minden egykönnyen. A jógagyakorlásban is előfordul, hogy nem sikerül megtartani, elrontod, kiesel belőle. De ha elkötelezetten gyakorolsz, kitartasz céljaid mellett, ezek a gyakorlatok segítenek majd erősnek, kiegyensúlyozottnak maradni - matracon és azon túl is.